top of page
HYPNOTHERAPIE
Hypnotherapy.jpg

Hypnose?

Hypnose is het begeleiden van iemand in een staat van trance. Verschillende experts definiëren de trancetoestand anders, maar ze verwijzen bijna altijd naar:

• Een diepe staat van ontspanning.

• Hyperfocus en concentratie.

• Verhoogde suggestibiliteit.

 

Waarom hypnotherapie?

Als dat alledaags klinkt, dan is dat omdat het zo is. De meesten van ons gaan regelmatig in en uit de trancetoestand. Als je ooit dagelijks dezelfde route rijdt met de auto, bus of trein, zal je waarschijnlijk merken dat je op de duur niet meer op details gaat letten. Het lijkt wel of de tijd gewoon weg is, dat komt dan omdat je in een trance was. Misschien was je helemaal in een boek of een film verzeild geraakt waardoor je geen aandacht meer besteedt wat er in je omgeving gebeurt, dan was je in trance. Steeds meer mensen gebruiken hun gsm om hun sociale media te volgen of video spelletjes te spelen, in beide gevallen is er sprake van een vorm van trance. Er wordt beweerd dat je ongeveer 50% van de dag in een soort van trance leeft.

 

Het enige verschil tussen hypnotherapie en deze alledaagse trancetoestanden is dat de therapeut bij hypnose de trancetoestand induceert om iets te bereiken: bijvoorbeeld voor het oplossen van een trauma, stressvermindering, pijn, angsten,  innerlijke conflicten, enz…

​

Wat is hypnose niet?

Hoe zit het met het gedeelte waar de hypnotiseur je misleidt om jou als een eend te doen kwaken of hun bevelen uit te voeren zoals je kan zien in een hypnoseshows?

 

Het idee dat hypnotiseurs de gedachten van hun onderdanen kunnen overnemen en hun acties kunnen beheersen, is natuurlijk een volledig door de media aangedreven mythe. In een trancetoestand heb jij controle over al je acties, kun je nog alles om je heen horen en kun je niet gedwongen worden iets tegen je wil te doen.

 

Wat is hypnotherapie?

Om het verschil tussen hypnose en hypnotherapie te begrijpen, moet je hypnose beschouwen als een hulpmiddel en hypnotherapie als het gebruik van een hulpmiddel.

De definitie van hypnotherapie is duidelijk uit het woord zelf. Hypnotherapie is de praktijk van hypnose voor therapeutische doeleinden.

​

De hypnotische trancetoestand is een opmerkelijk flexibel hulpmiddel om mentale en fysieke gezondheidsproblemen op te lossen. Hier zijn slechts enkele manieren waarop professionals in de geestelijke gezondheidszorg en medische professionals hypnotherapie gebruiken:

​

• Mensen helpen stoppen met roken of het overeten verminderen door hun geest te concentreren en gezonder gedrag te       suggereren.

• Toegang krijgen tot de verbinding tussen lichaam en geest om chronische en acute pijn te verlichten, ook tijdens operaties  en bevallingen. Hypnotherapie is ook effectief gebleken tegen hardnekkige lichamelijke aandoeningen zoals het prikkelbare  darmsyndroom en dermatologische aandoeningen.

• Diep in het onderbewustzijn duiken om de diepere oorzaken van psychische problemen aan te pakken zoals depressie,             angst, PTSS en verslaving te ontdekken en te behandelen.

 

Hoe werkt hypnotherapie?

Het krachtigste kenmerk van de trancetoestand is hoe het onze bewuste geest met ons onderbewustzijn verbindt. Ons onderbewuste kan je vergelijken met het bestandssysteem van een computer. Ons onderbewustzijn is als onze harde schijf, waar we elke ervaring, emotie en gedachte die we hebben gehad is opgeslagen. In de ontspannen, hyper-geconcentreerde staat van hypnose onder begeleiding van een hypnotherapeut kunnen we een Google-zoekopdracht uitvoeren op ons onderbewustzijn, waarbij we de onderdrukte herinneringen en verborgen emoties naar boven halen die aan de basis liggen van onze geestelijke gezondheidsuitdagingen.

 

"Elk ongezond huidig gedrag, zoals roken, boos worden, overmatig alcoholgebruik of dwangmatig te veel eten, angsten, fobieën, enz… kan teruggeleid worden naar een reeks gebeurtenissen die de basis hebben gelegd voor al onze huidige ongezonde keuzes, het is een kluwen van oorzaken en gevolgen. Via de ‘geheugenchip’ die in het onderbewustzijn is vastgelegd, kunnen we die ervaringen en onbewuste beslissingen die we als kind hebben aangenomen en die belemmerend zijn, traceren en omvormen tot gedrag dat niet langer ongezond is voor ons."

 

Dit gaat veel verder dan eenvoudige suggestibiliteit.

De ervaren hypnotherapeut kan twee zeer verschillende benaderingen gebruiken om een cliënt bijvoorbeeld te helpen stoppen met roken door middel van hypnotherapie:

​

“Met hypnose zou je iemand kunnen helpen stoppen met roken door te suggereren dat de smaak of geur van sigaretten erger is dan het in werkelijkheid is. Maar een hypnotherapeut kan leeftijdsregressie ook gebruiken om de impuls te onderzoeken die de gewoonte van de cliënt voedt en oude conclusies en gedragingen te ontdekken. De verandering vindt plaats wanneer de cliënt nieuwe conclusies trekt over oude herinneringen en nieuw gedrag kiest in plaats van roken. "

 

Werkt hypnotherapie? Wat zegt de wetenschap?

Omdat hypnose directe toegang tot het onderbewustzijn biedt, vinden veel therapeuten hypnotherapie efficiënter dan traditionele hypnose.

"Hypnotherapie stelt ons in staat om onder het rationele deel van onze geest te vallen."  "We kunnen vastlopen als we niet begrijpen waarom we iets doen of waarom we iets voelen, omdat het rationeel niet klopt. Hypnotherapie geeft toegang tot die emotionele overtuigingen die op hol slaan. "

 

"Hoewel hypnotherapie controversieel is geweest, zijn de meeste clinici het er nu over eens dat het een krachtige, effectieve therapeutische techniek die kan gebruikt worden voor een scala aan aandoeningen, waaronder pijn, angst en stemmingsstoornissen."

 

De British Psychological Society gaf een werkgroep de opdracht om het bewijsmateriaal te onderzoeken en een formeel rapport over hypnotherapie te schrijven in 2001. Ze ontdekten: “Er zijn nu genoeg studies verzameld om te suggereren dat het opnemen van hypnotische procedures gunstig kan zijn bij het beheer en de behandeling van scala aan aandoeningen en problemen die men tegenkomt in de geneeskunde, psychiatrie en psychotherapie. "

 

Geavanceerde beeldvormingstechnologie voor de hersenen geeft ons nu een kijkje in de fysieke manifestaties van hypnotherapie. Toen ze de hersenen scanden van 57 personen die hypnose ondergingen, rapporteerden Stanford-onderzoekers dat delen van de hersenen die verband houden met inzicht en verandering "veranderde activiteit en connectiviteit" vertoonden.

 

Bij welke geestelijke gezondheidsproblemen kan hypnotherapie helpen?

Veel van de hypnotherapeuten die degelijk zijn opgeleid, hebben ontdekt dat hypnotherapie het meest effectief is tegen problemen die voortkomen uit onderdrukt trauma.

​

"Wanneer cliënten terug kunnen gaan naar een tijd waarin zich trauma's hebben voorgedaan, en hun gevoelens rond die gebeurtenissen kunnen uiten en hun emoties kunnen loslaten, kunnen ze een tijdstempel plaatsen op gebeurtenissen die hen misschien achtervolgden op een manier die leek alsof ze die traumatiserende gebeurtenissen voortdurend opnieuw beleefden.

 

Hypnotherapie werkt exceptioneel goed bij kindertrauma’s. "Mijn cliënten  hebben zoveel genezing ervaren en hebben zoveel verbanden kunnen leggen met hoe hun trauma's uit het verleden hun huidige functioneren beïnvloeden." Veel mensen realiseren zich niet hoe diep hun huidige angsten geworteld zijn in gebeurtenissen uit het verleden. Door het verleden, verborgen emoties en valse conclusies die in het onderbewustzijn van mijn cliënten opgesloten zitten te onderzoeken, kan je hypnotherapie gebruiken om enkele van de meest slopende en aanhoudende uitdagingen op het gebied van de geestelijke gezondheid te behandelen.

​

Raadpleeg de onderwerpen op deze website over hoe u hypnotherapie kunt gebruiken om voor het behandelen van:

 

• PTSS (post traumatische stress stoornis)

• Depressie

• Migraine

• Faalangst

• Verslavingen

• Trauma's

• Angsten

• Rouw

• Slapeloosheid​

• Stress

• Vliegangst

• Nagelbijten

• Gewichtsbeheersing

• Zelfhypnose

• Enz…

 

Maak vandaag nog een afspraak voor een intakegesprek.

bottom of page